Què passa a Bolívia?

Aguanta Evo!
Francesc Balagué

Els esdeveniments dels últims dies succeïts a Bolívia estan tenint repercussions internacionals.

Quan Evo Morales, actual president de Bolívia, va guanyar les eleccions ja havia anunciat que era hora de canviar, que Bolívia volia de deixar de ser una font de riquesa externa per començar a preocupar-se d’ella mateixa.

Des de fa molts anys Bolívia ha estat contínuament saquejada impunement, convertint-se en un dels països més pobres de Sudamèrica i del Món. Era rica en minerals però tot ha estat espoliat i venut a empreses estrangeres.

A l’aprofitament i abús de països externs cal sumar-hi la mala gestió (per utilitzar un llenguatge suau) de molts governants que ha tingut aquest país, fent de la corrupció, un hàbit de vida.

Però sembla que el poble, un poble que ha patit molt, ha demanat el canvi i ha confiat en Evo Morales – líder Indígena – per dur-ho a terme. Té una tasca difícil i compromesa, i aquest compromís s’ha traduït en la nacionalització dels hidrocarburs.

Fins ara, les empreses estrangeres es quedaven el 80% o més dels beneficis que obtenien de l’explotació de les riqueses minerals de Bolívia i amb aquesta nacionalització es pretén invertir aquesta tendència.

Repsol és una de les empreses més perjudicades. El motiu? Un 26,5% de les seves fonts de petroli són a Bolívia, el que li comporta un 3% dels beneficis nets totals d’aquesta empresa. I amb el decret d’hidrocarburs veuen trontollar aquesta importantíssima font d’ingressos.


El Periódico – 2 de maig de 2006

Però el què és més greu és que el Govern Espanyol, presidit per Zapatero, de qui el seu bon fer començava a impressionar, no veu amb bons ulls aquest decret i adverteixen (com han fet altres grups polítics, països, etc.) de els conseqüències negatives que tindrà per Bolívia una decisió com aquesta.

I jo em pregunto, on eren aquests polítics tots aquests anys que Bolívia no sortia de la misèria, que li espoliaven dia darrera dia tots els seus recursos i toleraven que una empresa Espanyola abuses d’aquesta manera?

Hem fet manifestacions multitudinàries contra un país, Estats Units, per envair i declarar guerres a països només per petroli. I ara amenacem nosaltres perquè hi ha en perill molts interessos econòmics, entre ells de La Caixa i Gas Natural. Qui ho diria!!

S’excusen dient que sense aquestes inversions Bolívia no podria extreure el petroli per ella mateixa i que si deixen d’invertir Bolívia s’enfonsarà. Però no és cert. Com pot ser que Repsol es quedés el 80% dels beneficis? Què hagués passat si des de fa anys aquest percentatge fos el que es quedava Bolívia? I el què és més important, ha disminuït la pobresa i augmentat els llocs de treball des que es van privatitzar aquestes empreses i Repsol va entrar a controlar el 45% de la producció de Bolívia? No, la pobresa continua i a molts Bolivians no tenen cap altra solució que emigrar per poder subsistir.

A la Terra hi ha suficients recursos per satisfer les necessitats de tots, però no tant com per satisfer l’avarícia d’alguns. Mahatma Gandhi

Aguanta Evo!

Enllaços:

Telenotícies

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Rutabaobab Learning around the world
Akoranga Educación, tecnología y desarollo
Crowdfunding Sherpas